14 كليد طلايى براى گشودن در خانه عشق‏

نمى‏دانم شما كه الان مشغول خواندن اين مطلب هستيد، ازدواج كرده‏ايد يا نه؛ اما از قديم و نديم گفته‏اند كه اين شترى است كه در خانه همه مى‏خوابد (كارى به موارد استثنا نداريم). به هر حال، اگر ازدواج كرده‏ايد كه تا كنون فهميده‏ايد و اگر ازدواج نكرده‏ايد، در آينده خواهيد فهميد كه زندگى مشترك، آن هم از نوع زناشويى و در «زير يك سقف»، داراى فراز و نشيب‏هايى است كه براى عبور صحيح و خوشايند از آنها، دانستن نكات مهمى، لازم و ضرورى است.


1. در عشق ورزيدن، آرامش دادن و ابراز محبت، پيش قدم باشيد.
پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏وآله مى‏فرمايند: «شايسته‏ترين كس براى منت گذارى، كسى است كه در دوستى و محبت نسبت به طرف، خود پيشى گيرد».1 محبتى كه در دل احتكار و زندانى شود، مفيد نيست. تمام شئون زندگى، بايد جلوه‏گاه محبت انسان باشد. از جلوه‏هاى بروز محبت، مى‏توان ادب در كلام و رفتار، توجه و محبت، لبخند و حسن خلق، به استقبال همسر رفتن و گشاده‏رويى به هنگام ديدار با او را نام برد. خداوند در قرآن كريم به محبتى كه بين زن و شوهر ايجاد مى‏گردد، اشاره فرموده و آن را آيتى از آيات خود دانسته است. خداوند، سرمايه مهر و محبت را در آغاز زندگى مشترك، بين زن و مرد قرار مى‏دهد و محافظت و نگهبانى از آن را بر عهده خود آنها نهاده است و اين انسان است كه بايد از اين سرمايه، به نحو احسن استفاده كند. يكى از راه‏هاى نگه‏دارى و تقويت اين محبت، بروز آن است. هرگز از ابراز محبت، هراسى، به دل راه ندهيد و گمان نكنيد، با اين كار از شخصيت شما كم مى‏شود و ضعف شما محسوب مى‏گردد. پيامبر اكرم در جايى ديگر مى‏فرمايد: «ابراز محبت، نيمى از عقل است» و حضرت امام رضا عليه اسلام نيز زنانى را كه به شوهرانشان اظهار محبت و عشق مى‏كنند، براى شوهران خود، بهترين غنيمت دانسته است.

2. هر مردى مى‏خواهد براى همسرش يك قهرمان باشد.
اين احساس، زمانى در مرد ايجاد مى‏گردد كه زن از او قدردانى و تشكر كند. شما بانوان سعى كنيد قدرشناسى خود را در مقابل محبت‏هاى همسرتان، آشكارا ابراز كنيد و بدانيد كه اگر مردها بدانند آنچه در زندگى و براى همسرشان انجام مى‏دهند، مهم و با ارزش است، بر تلاش و محبت خود نسبت به همسر مى‏افزايند. هرگز براى تشكر و قدردانى از همسرتان، منتظر كار مهم، بزرگ و خاصى از جانب او نباشيد، كارهاى كوچك و به ظاهر عادى و بى‏اهميت او هم مى‏تواند راهى باشد تا شما به او بفهمانيد كه قدرش را مى‏دانيد و تلاش او را براى خوشحال كردن شما، ارج مى‏نهيد. بزرگ‏ترين دارايى زندگى، سپاسگزارى است و بدترين و سخت‏ترين چيز، ناسپاسى است. زنان دوست دارند كه دوستشان بدارند؛ ولى مردان نياز دارند كه مورد تحسين قرار بگيرند. با تشويق، تحسين و قدردانى از شوهرتان، او را سرحال و زنده نگه داريد هر كس كه روحيه ديگران را تقويت كرده، بالا ببرد، روحيه خودش بالا مى‏رود.

3. ياد بگيريد خوب گوش كنيد.
وقتى كاملاً و با دقت به حرف‏هاى كسى گوش دهيد، گويى مى‏گوييد الان تو مهم‏ترين چيز در دنياى من هستى. درك نادرست، اشتباهات و مخالفت‏ها در روابط بين انسان‏ها، همه ناشى از ناتوانى در گوش سپردن به حرف‏هاى اطرافيان است و بيشترين عصبانيت‏ها، فريادى است براى جلب توجه. بنابراين، با به كار بردن يك تكنيك ساده در گوش كردن، مى‏توان اين فرياد رإ؛ ّّح خاموش كرد و رفتارى صميمانه بين طرفين ايجاد كرد. وقتى همسرت با تو در حال صحبت كردن درباره مسئله‏اى است و يا با تو در رابطه با يكى از مشكلاتش دردل مى‏كند، مشغول هر كارى هستى، از آن دست بكش. اين، بدين معناست كه كارم مى‏تواند صبر كند و تو برايم مهم‏ترى و به او نگاه كن. در مرحله بعد، ابروهايت را بالا ببر. وقتى اين كار را انجام دهى يعنى به او توجه كامل دارى و در آخر، اين كه به سوى او خم شو و سر را گاهى به علامت تأييد حرف‏هايش، تكان بده. با اين چند رفتار ساده، حس خوشايند مورد توجه بودن را به همسرت انتقال مى‏دهى.

4. از غير همسرت چشم بپوش.
اين مطلب بايد هم از سوى مرد و هم زن رعايت گردد. هم مرد بايد چشم بر زنان ديگر ببندد و هم زن بايد نگاهش به مرد ديگرى نباشد. اين، درباره محارم نيز صدق مى‏كند؛ بدين معنا كه مرد نبايد زن خود را با زنان ديگر، مانند خواهر و يا مادر خود، مقايسه كند. حضرت على عليه‏السلام مى‏فرمايد: «هر كس چشم خويش را آزاد بگذارد، هميشه اعصابش ناراحت خواهد بود و به آه و حسرت دائم گرفتار خواهد شد». پيامبراكرم صلى‏الله‏عليه‏وآله نيز مى‏فرمايد: «هر زن شوهردارى كه چشمش را از نگاه كردن به غير شوهرش پر كند، مورد غضب شديد پروردگار واقع خواهد شد».2

5. بهترين همسر باش‏
ازدواج خوب اين نيست كه بهترين نفر را انتخاب كرده باشيد؛ بلكه اين است كه خود بهترين همسر باشيد. براى اين كه بهترين باشيد، ابتدا بايد خود را بشناسيد و از توانايى‏ها و نيز خواسته‏ها و وظايف خود آگاه باشيد و نيز براى خود احترام قائل باشيد. اين موضوع، باعث مى‏شود كه داراى يك شخصيت ممتاز و دوست داشتنى شده، همسرى دلخواه باشيد. انسانى كه خود را دوست نداشته باشد، نمى‏تواند ديگران را دوست داشته، به آنها عشق بورزد و نيز اگر خودتان را دوست نداشته باشيد، همسرتان نيز شما را كاملاً دوست نخواهد داشت. اگر مى‏توانيد خود را تغيير دهيد، حتماً اين كار را انجام دهيد واگر نمى‏توانيد، خود را به عنوان مخلوقى از مخلوقات خداوند، بپذيرد. اين پذيرش خودتان، به شما كمك مى‏كند تا تصوير ذهنى خوبى از خودتان داشته، از اعتماد به نفس برخوردار شويد و در نتيجه، مهرتان را نثار همسرتان كنيد و بهترين همراه براى او باشيد.

6. محبتت را ابراز كن‏
الكساندر دوما مى‏گويد: «قلب زن، پارچه‏اى است كه زود پاره مى‏شود و زود هم رفو مى‏شود». نشاط و سرزندگى زن، به محبت مرد وابسته است. زن، عشق و احساساتش را با كلمات بيان مى‏كند و نياز دارد كه با شنيدن كلمات، عشق و احساسات را از ديگران دريافت كند. زن، به نرمش و كلمات محبت‏آميز، نياز دارد؛ ولى مردان با رفتار و عمل، عشق و احساسات خود را بيان مى‏كنند. نياز عاطفى زن، اين است كه جمله دوستت دارم را چندين و چند بار از زبان همسرش بشنود و از اين طريق، به آرامش روحى و اعتماد به نفس دست يابد. يكى از خصوصيات مردان، اين است كه كمتر احساسات و عواطف خود را بروز مى‏دهند و بنابراين، در ابراز محبت خود به همسرشان، كمى با مشكل مواجه مى‏شوند؛ ولى اگر مردان به تفاوت‏هاى موجود بين زن و مرد توجه داشته باشند و بدانند كه با كمى ابراز محبت، به گرماى زندگى خود مى‏افزايند، با كمى تلاش، احساسات خود را بروز خواهند داد. امام صادق عليه‏السلام مى‏فرمايد: «زن از مرد آفريده شده و تمام توجهش به مرد است؛ پس همسرانتان را دوست بداريد»3 و در جاى ديگر مى‏فرمايد: «يكى از اخلاق پيامبران، اين است كه نسبت به همسران خود محبت دارند».4 همچنين پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏وآله مى‏فرمايد: «اين كه مرد به زن بگويد دوستت دارم، هرگز از قلب زن بيرون نمى‏رود».5

7. كارهايى كه ممكن است از سوى مرد انجام شود و باعث افسردگى زن گردد، عبارتند از:
- با او حرف نزند.
- به صحبت‏هايش گوش ندهد و نيازهايش را ناديده بگيرد.
- در مقابل او شورش كند؛ بدين معنى كه در برابر خواسته‏هاى زن، لج‏بازى به خرج دهد.
- هرگز به او آسايش و آرامش خيال ندهد.
- به زن‏هاى ديگر توجه كند.
- از او فاصله بگيرد.
- از او انتقاد بى‏جا كند و در امور غير مهم و ناچيز، از او انتقاد كند.
- مبهم و دوپهلو با او صحبت كند.

8. مردان با تلاشى بسيار اندك، مى‏توانند علاقه خود را به همسرشان نشان دهند.
حضرت على عليه‏السلام مى‏فرمايد: «نگه‏دارى زن، حال او را خوش‏تر و شادابى و زيبايى‏اش را پايدارتر مى‏كند». در تمام زن‏ها، علايق مشتركى وجود دارد كه مهم‏ترين آنها، توجه، محبت و قدردانى است.
توجه؛ براى چند دقيقه يا حتى چند لحظه، با تمام حواس، متوجه او باشيد؛ حالش را بپرسيد؛ شنونده او باشيد و به چيز ديگرى توجه نكنيد.
محبت؛ محبت، يعنى دوست داشتن و نوازش محبت‏آميز.
قدردانى؛ قدردانى، يعنى در برابر او اذعان كنيد كه در خانه، زحمت مى‏كشد؛ پس تلاش‏هاى او را ارج بگذاريد و از سليقه و كوشش او تعريف، تمجيد و تشكر كنيد.
پيامبر مى‏فرمايد: «هر گاه مرد به زن خود آبى بنوشاند، پاداش بَرَد» و نيز مى‏فرمايد: «مردى كه به طرف دهان همسرش لقمه‏اى بالا برد، پاداش مى‏برد».

9. زن و مرد، ديد متفاوتى نسبت به زمان دارند.
اين تفاوت نگاه، باعث بسيارى از سوءتفاهم‏ها مى‏گردد؛ مانند ديركردن‏ها، فراموش كردن انجام كارى به موقع و مهم نشمردن رويدادهاى مهم؛ مثلاً زن‏ها به خوبى مى‏دانند كه آخرين بارى كه به گردش رفته‏اند، كى بوده است و سالروز تولدها و سالگرد ازدواج و ساير مناسبت‏هاى مهم، چه زمانى است. اين توانايى كه گاه مردها را حيرت‏زده مى‏كند، براى زن‏ها، بسيار طبيعى و ذاتى است و در واقع، در ساختار زيستى آنها برنامه‏ريزى شده است. بدن زن، از يك چرخه ماهانه تبعيت مى‏كند و عادت شمردن، از همان ابتداى بلوغ، در فعاليت‏ها پديدار مى‏گردد. بنابراين، اگر گاهى با همسرتان بر سر چنين مسائلى اختلاف نظر پيدا كرديد، بهتر است بر نظر خود پافشارى نكنيد و به زمان‏سنجى همسرتان بيشتر اعتماد كنيد.

10. زن‏هاى تشنه محبت، خصوصياتى دارند كه مردان بايد به آنها توجه كنند.
سيراب كردن دل و جان همسرتان، يكى از مهم‏ترين مهارت‏هاى شماست. زنان، رفتارهاى خاصى، هنگام احتياج به محبت دارند؛ علائم تشنگى يك زن براى محبت، عبارتند از: تحريك پذيرى (حساس بودن) عصبى و زودرنج بودن، پرتوقع بودن، خستگى مزمن، كم اشتهايى يا پرخورى، افسردگى، مشغوليت‏هاى افراطى، سردمزاجى و بى‏تفاوتى جنسى و سردى احساسى و عاطفى.
مردان بايد بدانند كه زنان احتمالاً به آنان نخواهند گفت چقدر از نظر عاطفى محتاج آنان هستند يا چقدر افسرده‏اند؛ بنابراين، دقت كنيد كه مبادا كمتر از آنچه مى‏دهند، دريافت كنند و اجازه ندهيد چنان تشنه محبت شوند كه سرانجام از لحاظ احساسى، نسبت به شما سرد شوند.

11. رفتارتان را با شوهر خود، هنگام برگشتن از سر كار به منزل، بهبود دهيد.
كارهايى كه در اين بهبودى رفتار مؤثرند، عبارتند از:
سلام و احوال‏پرسى همراه با خوشرويى، گرفتن كيف، كت و بسته‏هاى خريد، دادن خبرهاى خوش، آماده كردن سريع غذا، پرس‏وجو از اوضاع كارى روز، صحبت كردن به مرد، گله و شكايت نكردن از حوادث و كارهاى آن روز و… .

12. هنگامى كه رفتار مرد ناگهان تغيير مى‏كند، زن بايد آرامش خود را حفظ كند.
مرد به شكل غريزى، براى اين كه به جنس مخالف نزديك شود، از او فاصله مى‏گيرد. اگر چنين فرصتى از طرف زن به مرد داده نشود، هرگز از ميل شديد خود به جنس مخالف آگاه نمى‏شود. هنگامى كه مرد از زن فاصله مى‏گيرد، پس از مدتى با ميلى شديدتر، به طرف زن برمى‏گردد و فاصله‏اش از قبل كمتر مى‏شود. مردها پس از آن كه نيازشان به عشق و صميمت برآورده شد، ناگهان به ياد استقلال گذشته خود مى‏افتند و حس مى‏كنند كه شديداً به آن نياز دارند. هنگامى كه مرد از زن فاصله مى‏گيرد، زن دچار هراس شده، به دنبال اشتباه يا خطاى خود مى‏افتد. او متوجه نيست كه مرد با اين كار، مى‏خواهد نياز به استقلال خود را تأمين كند؛ سپس ناگهان مرد با عشق و علاقه شديدترى به سوى زن باز مى‏گردد و پيوسته در ميان وابستگى عاطفى و استقلال در رفت و آمد است.

13. زن‏ها در توانايى خود براى عشق ورزيدن به همسر خود، مثل موج، بالا و پايين مى‏روند.
زن، هنگام فرو كش كردن موج، با رفتارش نشان مى‏دهد كه به شدت حساس و شكننده شده است و به عشق بيشترى نياز دارد. نكته ضرورى، اين است كه در اين مرحله، فرد متوجه نيازهاى او بشود و گرنه، امكان دارد كه با توقعات بى جا، او را بيازارد. توقع مهربانى دائمى از زن، نامعقول است؛ همان طور كه هوا هميشه آفتابى نيست. مرد، ناگهان گمان مى‏كند كه تغيير روحيه زن، به خاطر رفتار اوست. هنگامى كه زن شاد است، مرد خوشحالى زن را به حساب خودش مى‏گذارد و هنگامى كه افسرده است، خود را مسئول مى‏داند. مردان بايد توجه داشته باشند كه در چنين زمانى، زن به محبت بيشترى نياز دارد؛ ولى مردان نبايد توقع داشته باشند كه حال زن، به سرعت خوب شود؛ چون زن قبل از آن كه بتواند بالا بيايد، كاملاً بايد به عمق برود و وقتى زن از داخل چاهش بيرون مى‏آيد، دوباره تبديل به همان موجود مهربان و دوست داشتنى سابق مى‏شود.

14. تفاوت‏هاى خود را به تعريف و تمجيد بدل سازيد.
زن بايد احساس كند كه دوستش دارند و همان شخصيتى كه دارد، مورد نياز و پذيرش است و بايد براى آن چه مى‏كند، مورد قدردانى واقع شود. اين هدايا را به فراوانى به او بدهيد؛ خواهيد ديد كه عشق، احترام، تحسين و فداكارى او را باز پس مى‏گيرد. به او بگوييد كه كيست و شخصيتش همان چيزى است كه شما با تمام قبلتان از آن ستايش و قدردانى مى‏كنيد. اين احساس را به او بدهيد كه براى شما اهميت دارد و اين كه او به زندگى‏تان بهبهود بخشيده است و اين كه بدون او، شما نمى‏توانستيد مانند آن چه اكنون هستيد، شاد و راضى باشيد.

پى‏نوشت:

1. رى شهرى، ميزان الحكمه، ج 12، ص 938.
2. مجلسى، بحارالانوار، ج 104، ص 39.
3. همان، ج 103، ص 103
4. همان، ص 236.
5. كلينى، كافى، ج 5، ص 569.
6. بحارالانوار، ج 74، ص 181.

منابع‏

1. همسر اگر اين گونه مى‏بود، راضيه محمدزاده.
2. پيوند آسمانى، سيد احمد حبيب‏نژاد.
3. هنر زن بودن، امارابل مورگان، ترجمه صادق آسوده.
4. آينه همسردارى، ابراهيم امينى.
5. مردان مريخى و زنان ونوسى، دكتر جان گرى، ترجمه زهره افتخارى.

موضوعات: عصمتیه  لینک ثابت